Joris van Moort Fotografie

Cd recensie: Zinkzand – In de aap gelogeerd

Zinkzand gaat verder met zijn rauwe, pure geluid

© Joris van Moort

© Joris van Moort

Zinkzand is een band met zeemansbenen. De opnames van ‘In De Aap Gelogeerd’ zijn volledig analoog op klipper de Morgenster opgenomen. Voor 3voor12 Zeeland kreeg ik de primeur om het album te beluisteren.De Schouwse mannen van Zinkzand zijn verknocht aan de Zeeuwse kust en dat komt terug op de plaat. In een eerder interview met de heren vertelden ze druk bezig te zijn met de opnames van het album op klipper de Morgenster, waarbij ze alles analoog opnamen. Muziek uit de puurste, meest Zeeuwse vorm dus. De rock/bluesplaat is nu af en wordt op 4 april gereleaset.

Het openingsnummer van de plaat, ‘Warnow’, gaat over het gelijknamige schip dat in april 2013 van de aardbodem verdween en tot op heden nog niet is gevonden. Op het schip zaten onder andere twee vrienden en tevens bandleden van de band Crappydog. Het gemis van deze heren is in dit nummer te horen.

De teksten zijn rechtdoorzee geschreven en worden in het Nederlands en Engels gezongen door frontman Wiebe Radstake. De zang wordt versterkt door samenzang van alle bandleden, wat een zeemanssound meegeeft aan het geheel. De Belgische dichter Jan Ducheyne voegt wat poëzie aan de nummers toe en brengt deze ten gehore op de nummers ‘Stilte Coupé’, ‘Metro’ en ‘In Zierikzee’ terwijl de muziek doorspeelt.

Kortom: Een rockalbum met een vleugje blues, groove en een pure sound. Hiermee kun je je laten meevoeren naar de verhalen van op zee, de dagelijkse sleur van het openbaar vervoer en het leven in Rotterdam en Zierikzee. En dat alles op een LP, gehuld in een omslag van zeildoek met een zeefdruk erop.

Deze recensie is ook te vinden op: http://3voor12.vpro.nl/lokaal/zeeland/nieuws/recensies/2015/Zinkzand-in-de-aap-gelogeerd.html

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2021 Joris van Moort Fotografie

Thema door Anders Norén