Joris van Moort Fotografie

Zinkzand neemt nieuw album op in jachthaven van Zierikzee

© Joris van Moort

© Joris van Moort

‘Wij maken van elk simpel melodietje een grandioze symfonie’

Zierikzee. In de zomer een drukte van jewelste, maar zodra de warme maanden voorbij zijn, keert de rust weer terug in de historische Zeeuwse stad. Voor heel even dan. De band Zinkzand neemt op het schip ‘Morgenster’ hun tweede album (volledig analoog) op. In april 2015 wordt het uitgebracht op vinyl. De redactie van 3voor12 Zeeland nam er eens een kijkje.

Tijdens de laatste opnamedag van het nieuwe album, dat de titel ‘In de aap gelogeerd’ krijgt, worden de laatste tracks opgenomen. Variërend van een aantal baslijntjes tot een scheepsbel. De naam ‘In de aap gelogeerd’ is afkomstig van een oud zeemansgezegde. Over het tweede album is zanger/gitarist Wiebe Radstake (geboren in Zierikzee, maar tegenwoordig woonachtig in Rotterdam) zeer te spreken. ‘Het album is rauwer, harder en volledig analoog opgenomen. Er komt geen computer aan te pas. Ook dat maakt het geluid van Zinkzand bijzonder.’ Het vorige album werd door 3voor12/Zeeland beschreven als ‘rauw, ruw, krakend en rommelig’. Zo is na een aantal jaren van afwezigheid, saxofonist Jos van Doorn terug van weggeweest. ‘Jos brengt de blazerssectie weer tot leven. Dit album bevat dan ook meer blazers in vergelijking met het vorige album.’

Het is mooi om te zien hoe de band opneemt. In het woongedeelte van de boot is de studio ingericht. Het afmixen op de mengtafel en het op tape zetten van de opnames gebeurt in de stuurhut. Dit alles in samenwerking met de mannen van Duct Tape Studio. De vijf Zeeuwen schrijven Nederlandstalige teksten samen met de Belgische dichter Jan Ducheyne. Radstake: ‘Wij hadden vorige zomer een klein toertje gedaan door België. Daar kwamen we hem tegen. Zo ondervond ik dat de Belgen beter luisteren naar de tekst en de muziek dan de gemiddelde Nederlander. Ik denk dat in België onze kansen liggen en Jan kan ons daarbij helpen.’

Warnow
Op de plaat komt het nummer ‘Warnow’. Voor de Zeeuwse muziekliefhebber is deze naam geen onbekende. De bemanning van het schip ‘Warnow’ bestond uit een club van acht muzikanten, waarvan twee leden van de band Crappydog aan boord zaten. Het schip was onderweg vanuit Schotland naar Noorwegen. Helaas heeft het schip de eindbestemming nooit bereikt. Op 17 april 2013 zijn de bemanningsleden voor het laatst gezien, midden op zee. Radstake: ‘De bemanningsleden van de Warnow waren vrienden. Het is een triest verhaal. Ik zit zelf ook vaak op zee voor mijn werk en als hobby. Eigenlijk wilde ik over de Warnow een album maken, maar uiteindelijk heb ik er voor gekozen om het te houden tot één nummer. Ik weet namelijk dat Erik van der Bergen (zanger van Crappydog) nog steeds bezig is met het schrijven van nummers over deze gebeurtenis’.

De roots
Naast het nummer ‘Warnow’ staan er nog meer bijzondere titels op het album. Zo hebben de nummers ‘Tres Hombres’, ‘Water’ en ‘The Orange Thing’ een aantal zaken gemeen. Radstake: ‘Deze nummers gaan onder anderen over het zeemansleven tot aan het sarcasme van ons als Nederlanders over het Koninklijk huis.’ Ook de frustraties over de Nederlandse Spoorwegen worden niet overgeslagen, met name de stilte coupés moeten het ontgelden.

Helemaal hot en happening is het laatste nummer op de A kant van de plaat ‘Wiedeweerga’. Radstake en Van Doorn: ‘Ons favoriete vegetarische gerecht is falafel. Falafel zijn gestampte kikkererwten, alleen dan gefrituurd. Dus als je als vegetariër moet kiezen tussen falafel en een kaassoufflé, dan kies ik altijd voor falafel’, zegt Wiebe lachend al nippend aan zijn biertje. Dus daar gaat ‘Wiedeweerga’ over. ‘Wij schrijven een hoop liedjes over verschillende onderwerpen. Maar voor eens en voor altijd worden er geen liefdesliedjes geschreven. Diegene die dat wel doet/wilt, kan de band verlaten. Ik vind dat zo’n cliché-onderwerp.’ Sluit Radstake af.

De band legt de laatste hand aan de opnames als ik van boord ga. ‘Er moet nog een scheepsbel worden opgenomen. Het moet wel klinken als een noodsignaal!’ wordt er nog geroepen door één van de bandleden.

Dit interview is ook te vinden op:
http://3voor12.vpro.nl/lokaal/zeeland/nieuws/2014/oktober/Zinkzand-Interview-Zierikzee.html

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2021 Joris van Moort Fotografie

Thema door Anders Norén